Yerel Yönetimde Yönetim Farkı

Kayıt Tarihi: 19 July 2021 Yazar: Fethi Ahmet Tümtaş

Adana Büyükşehir Belediyesi afişlerindeki yazılanlarla yapılan hizmetler arasında kocaman bir fark var. Mesela bir reklam afişinde “Sarıçam Sarıçam olalı böyle hizmet görmedi” gibi benzer birçok ilan yayınlandı. Fakat yapılan hizmet reklamı karşılar mı derseniz kanaatimce karşılayacak gibi değil. Çünkü Sarıçam’a yapılacak kreşin temel atma töreni yapıldı ama temel sadece göstermelik kaldı. A haberin yayınladığı görüntülerde temelden eser yok. Tabi bu işleri yapmak bir beceri meselesi, öngörü meselesidir. Bakınız bugün birçok haber sitesinde Kozan’da toplam 37 bin nüfuslu iki mahallenin 15 gündür sularının kesik olduğu söyleniyor. Temel atma vs. hepsini geçelim belediyenin asli görevi nedir? İlk akla gelen su, kanalizasyon, yol, temizlik fakat özellikle dış ilçeler bu konuda oldukça mağdur olduklarını söyleyebilirim.

Bugün Kozan ilçesindeki vatandaşların haklı isyanını gördük. Bu devirde bir mahallenin suyu 15 gün hangi gerekçeyle kesilebilir? Yıl olmuş 2021 bir arıza Büyükşehir’in bu kadar imkanlarının olmasına rağmen nasıl giderilmez hala anlamıyorum. Büyükşehir’i yönetmek küçük siyasi hesaplarla yapılacak iş değilmiş bunu da görmüş olduk. Bir önceki dönem Adana Büyükşehir Belediye Başkanı sn. Hüseyin Sözlü yönetimiyle mevcut Başkan sn. Zeydan Karalar dönemini kıyaslarsak aradaki farkın dağlar kadar olduğunu görebiliriz.

Bir kere iki başkan arasındaki en büyük fark mevcut Başkan Zeydan Karalar’ın hizmet üretme olarak yetersiz kaldığı ve bu durumu Fakir- Fukara edebiyatıyla geçiştirdiğine şahidiz. Lakin önceki dönemin başkanı Hüseyin Sözlü de ise hizmet üretmek için nazlanıp sızlanmadan para yok demeden kaynak yaratarak icraat yaptığına şahit olduk.

Bu farkları örneklendirecek olursak mevcut başkanın yaptığı küçük bir parkı dahi dev bir eser gibi halka tanıtmaya gittiği hatta kullanılan billboard reklamlarının birleştiğinde açılan parktan büyük olduğuna şahit olduk. Bununla da yetinmeyip önceden açtığı parkı tekrardan açtığını bile gördük. Lakin Hüseyin Sözlü döneminde gerek Adana’nın yüz akı Menderes Bulvarı yenileme çalışmaları, sıkışan trafik çilesine çözüm için ikizler köprüsü, kırsal bölgelerdeki yetersiz ve dar yayla yollarına uçak indirecek hale getirip çözüm ürettiğine şahit olduk.

Bir diğer kıyasım ise 15 gündür Kozan’daki 37 bin nüfuslu mahallelerin su kesinti sorununu çözemeyen mevcut başkan var iken önceki dönemin efsane başkanı Yaz mevsiminin Adanalı vatandaşlar için vazgeçilmez yaylalarından olan Göller’e kuyu suyu yerine Yedigöze İçme Suyu hattını döşeyerek suyu evlerdeki musluklara kadar getirmesi olmuştur.

Kısaca özetleyecek olursak bir tarafta özverili bir çalışma örneği göstererek hizmet üreten bir başkan gördük diğer tarafta ise hazır kurulu düzeni bile yürütmekte zorlandığını ve acemice davrandığını gördük. Planlama yok, öngörü yok, hizmet anlayışı yalnızca tribünlere oynamak olan bir siyasi anlayış nereye kadar gider bilemiyorum. Lakin bildiğim bir şey var ise seçimlere 2,5 sene bile kalmadı. Yaşanılan görev ve hizmet zafiyetlerinin hesabı vatandaşlar tarafından elbet sorulur.

 
Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tanımlama bilgileri kullanır. İzin verir misiniz?

Telefon: 0532 268 05 48

E-Mail: info@kilithaber.com