Ekmekle Oynamak

Kayıt Tarihi: 08 February 2022 Yazar: Fethi Ahmet Tümtaş

Ekmek insanlığın en ihtiyaç duyduğu olmazsa olmaz dediği en temel gıdadır. Öyle ki üstüne yemin edilecek kadar kutsal bilinen değerimizdir. İşinden olursun işi söylemezler ekmeğinden oldu derler çünkü iş ve ekmek iç içe geçmiş kıymetli kavramlardır.

Esas değineceğim konu ekmeğin alım güçlüğüyle alakalı olacaktır. Bugün Adana'da ekmek fırın ve marketlerde 2,50 TL-2,25 TL arasında satılmaktadır. Adana Büyükşehir Belediye büfelerinde ise ekmek 1 TL’den satılmaktadır. Ekonomik şartları göz önünde bulundurduğumuzda fırıncıların ve ABB’nin zam konusunda haklı tarafları vardır. Fakat vatandaşın isyan ettiği mesele belediye ekmek büfelerindeki yetersiz ekmek miktarıdır. Dar gelirli vatandaşların umudu belediye ekmek büfeleridir. Belediyelerin bu konuda hassas olmaları gerekirken maalesef Adana’da hiçte öyle bir hassasiyet görünmüyor.

Önceki yıllarda böyle bir sorun yoktu. Gerek Aytaç Durak, Zihni Aldırmaz ve Hüseyin Sözlü dönemiyle kıyaslarsak arada dağlar kadar bir farkın olduğu açıkça gözükmektedir. Belki okurlar mevcut belediye yönetimini çok eleştirdiğimi düşünebilirler lakin gerçekleri görmek ve yazmak eleştiri değil bir uyarı ve vatandaşın sesini duyurmaktır.

Ekmek büfelerinin birçoğu kapatıldı. Açık olan büfelerde yığılmalar oldu. Zamlardan önce vatandaş fazla bu durumdan etkilenmiyordu fakat ekmek zamlarından sonra haklı olarak alım gücü zayıf olan vatandaş ekmek büfelerine daha çok ihtiyaç duymuştur.

Adana Büyükşehir Belediyesi ekmek sayısını artırmak yerine vatandaşa 5 ekmek kotası koymuştur. Buna rağmen yine de birçok vatandaş ekmek alamadan evine dönmek zorunda kalmaktadır. Şimdi önceki dönemle yani SÖZLÜ dönemiyle KARALAR dönemini kıyaslamak daha kolay olacaktır. Hüseyin SÖZLÜ döneminde ekmek büfelerinde kuyruk olmazdı. Ekmek kotası yoktu. Neredeyse gün içinde herkes gidip ekmek alabiliyordu. Üstelik kilometrelerce vatandaşlar yürümek zorunda kalmıyordu. Büfeler önündeki kuyruklar insan onurunu rencide edecek derecededir. Evet ekmek önemli ve insanlık için kutsaldır. Öyleyse farklı hesaplar yapılmamalı, insanların ekmeğiyle oynanmamalıdır. Ekmek üzerinden oyun olmaz.

Eğer ekmek üzerinden oyun oynanırsa da bu millet bunu unutmaz ve o ekmekte bu vatandaşı mağdur edenleri bir gün çarpacaktır.

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tanımlama bilgileri kullanır. İzin verir misiniz?

Telefon: 0532 268 05 48

E-Mail: info@kilithaber.com