Rusya Ukrayna Savaşından Alacağımız Ders

Kayıt Tarihi: 26 February 2022 Yazar: Fethi Ahmet Tümtaş

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı açtığı savaşın sebeplerine girmeme gerek yok sanırım nerdeyse her haber kanalında işin uzmanları yeterince açıklama yapmaktadırlar.

Ben bu savaşa daha farklı bir boyuttan bakanlardanım ve bir savaşa maruz kalındığında neyin daha önemli olduğunu anlamaya çalışanlardanım. Anladığım aklımda oluşan düşünceleri de siz değerli okurlar ile paylaşmak istedim. En başta bir ulusun dışa bağlı olmaması gerektiğini anladım. Kendini savunacak askeri teçhizatını ve silahını üretebilen bir ülke her türlü savaş ve tehditte boyun eğmeyip kendisini savunabilir.

Ülkemizde de son 20 yıldır bu konuda önemli adımların atıldığını görmekteyiz. Yerlilik oranımız yüzde 15-20’lerden yüzde 70-80’ler bandına kadar gelmiştir. Bu sonuç olsa da arkasında sağlam bir duruş, irade ve millilik ruhu barındıran bir süreç vardır. Haliyle hu hassas tutumumuz dış güçleri de çileden çıkartmaya yetmektedir. Onlar eskiden olduğu gibi kapılarında el pençe divan duran devlet yöneticileri isterlerken bugün geldiğimiz nokta da onların karşısında dik bir duruş sergileyen irade bulunmaktadır. Bu caydırıcılık gücümüz de gerek savunma sanayimizdeki yerlilik oranlarımızdan gerekse de tarihin milletimize yüklediği misyondan gelmektedir.

Maalesef ülkemizde ileriyi göremeyen veya görmek istemeyen garip bir muhalefet var. İktidarı eleştirmek için her şeyi mubah sayan bir anlayışla iftira yarışına giren parti yöneticileri mevcuttur. Ülkemizin güvenliği için gecesini gündüzüne katan özellikle İHA ve SİHA gibi dünyanın gıpta ile baktığı önemli projeleri dahi eleştiren ve bu işe baş koyan Bayraktar ailesinin üstüne giderek gardını düşürmeye kalkışmaları ne derece aciz bir muhalefet olduklarını bir kez daha ispatlamışlardır.

Oysaki yerli teknolojiye destek vermek ve bu konuda kafa yoran insanlara hak ettiği değeri vermek her ferdin görevi olmalıdır. Aksi taktirde bugün Ukrayna gerçeğini görmekteyiz. Tamamen dışa bağımlı silah ve savunma desteği olmadan hiçbir güce karşı koyamadıkları açıktır. Buradan iyi bir ders çıkarılması gerektiği açıktır. Demek ki kendi teknolojini kendin üreteceksin ki Amerika gibi emperyalist devletlerden yardım dilenmeyeceksin. Yoksa sadece omuzunu tıpışlayıp arkanda ben varım diyerek seni savaşa soktuğuna şahit olursun. Savaş anında ise değil arkanda olmak düşmanınla bile gizli kapılar ardında ülkenin işgal planını birlikte yaptıklarını görürsün.

Ülkeyi emperyalist devletlerin olmayan insafına bırakmamak en önemli ve hassas bir politika olması gerekir. Umuyorum ki bu savaştan kendi üzerimize düşen dersi almışızdır. Neye muhalefet edilip neye destek verileceğini aşikardır.

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tanımlama bilgileri kullanır. İzin verir misiniz?

Telefon: 0532 268 05 48

E-Mail: info@kilithaber.com