CHP’li Belediyelerin Marifeti ve İktidarın Sessizliği

Kayıt Tarihi: 08 December 2022 Yazar: Fethi Ahmet Tümtaş

Bugünkü yazımda belediyelerde çalışan ve işten çıkarılan işçilerin yaşadıkları mağduriyeti paylaşacağım. KHK 696 ile kadroya alınan işçilerin herhangi bir iş güvencesinin olmadığını 2019 mahalli idareler seçimleri sonrasında gördük. Başta Adana, Mersin, Antalya, İstanbul ve Ankara belediyeleri olmak üzere sayısı on binleri geçen işçilerin haksız, hiçbir hukuki dayanağı olmadan işlerine son verildi. Kaldı ki işlerine son verilen işçiler açtıkları işe geri dönüş davalarını kazandıkları halde işbaşı yaptırılmadılar.

Bu kadar mağduriyetin yaşanmasına rağmen hükümet tarafından herhangi bir önlem alınmaması da ayrı bir tedirginlik gerekçesidir. Çünkü her ne kadar seçim arifesinde işçi çıkışları durdurulmuş olsa da seçim sonrası bu çıkışların ve mağduriyetlerin devam etmeyeceğinin bir garantisi olmadığını düşünüyorum. Hükümetin bu mağduriyetlerin önüne geçecek bir çözüm bulması elzemdir.

Ayrıca işten haksız yere çıkarılan işçilerinde mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda hükümetten beklentilerinin olduğunu söylemek isterim. Adana'da işten çıkarılan işçilerin Pazar günü yaklaşık 200 kişi bir araya gelerek istişare toplantısı yaptılar. Üzülerek söyleyeyim işten çıkarıldıklarına değil de daha çok Cumhur İttifakının kendilerini sahiplenmediklerini dile getirdiklerine şahit oldum. Fakat yine de kırgın değiller ama gönüllerinde burukluk olduğunu söyleyebilirim. Şöyle ki ortak olan dil şuydu meclis çoğunluğunun Cumhur İttifakında olduğu bir zamanda on binlerce işçi cumhur ittifakını destekledi diye haksız yere işinden edilirken hiçbir çalışma yapılmadı. Oysa ki yapılmak istense anında bir karar çıkarılır ve bu nahoş durumun önüne geçile bilinirdi. Haksız da sayılmazlar. Canı yanan ekmeğinden olanın bu kadar burukluğu ve sitemi olması haklarıdır. Kaldı ki geç kalınmış bir durumda değildir. Önümüzdeki günlerde EYT, sözleşmelilere kadro gibi bir gündem varken bu durumda mağdur olan işçilerinde gündeme gelmesi ve bu sorunun ortadan kalkması için yasal düzenleme yapılması bu mağduriyetin önüne geçeceği gibi yeni mağduriyetlerinde önlemi alınmış olur diye düşünüyorum.

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tanımlama bilgileri kullanır. İzin verir misiniz?

Telefon: 0532 268 05 48

E-Mail: info@kilithaber.com