Krizi Fırsata Çeviren Cambazlar

Kayıt Tarihi: 11 January 2022 Yazar: Fethi Ahmet Tümtaş

Dünya'da bir ekonomik krizin varlığını kimse inkâr edemez. Tabi bu krizden ülkemizin de etkilendiği acı bir gerçektir. Dikkat edilmesi gereken krizi fırsata çevirerek vatandaşı bu dar boğazda sömürme yarışına giren gıda sektöründeki dev zincir marketlerdir. Tabi yalnızca marketler değil vatandaşın temel ihtiyaçlarını karşılayan birçok sektörde krizi fırsata çevirme yarışına girmişlerdir. Maalesef böyle istemediğimiz bir gerçekle karşı karşıyayız. Herhangi bir markete girdiğimizde bir ürünün, yüzde yüz, yüzde yüz elli artığını görmekteyiz. Bunu da genelde döviz kurunun artmasıyla ilişkilendirerek yapılan fahiş orandaki zamları meşrulaştırma çabası içindeler.  

Oysaki dövizdeki artışla ürünlerdeki fiyat artışı orantılı değil. Vatandaşta en çok bundan şikâyetçi konumundadır. Aslında market zincirleri başta olmak üzere benzeri sektörlerin yaptığı bir başkaldırı olarak ta okunabilir.

Neden mi?

Gerek siyasetteki muhalefet partiler gerekse iş dünyasının temsilcileri birlikte hareket ederek hükümeti darboğazda yakalamışken kriz tellallığına soyunup gerçek yüzlerini ortaya çıkarmışlardır. Halbuki bu ekonomik kriz sadece ülkemizin sorunu değildir. Tüm Dünyayı kapsayan genel bir insanlık sorunudur. 2 yıldan bu yana yaşanan koronavirüs belasının bir tezahürü olan karantina süreçleri ve hayatın işleyişini bozan kapanma süreçleri hükümetleri karşılıksız para basmaya mecbur bırakıştır. Şu an yaşananlar o dönemde Merkez Bankalarının bastığı paraların bir sonucudur.

İş dünyasının önde gelen isimlerinin halkın en çok ihtiyaç duyduğu temel gıda ürünlerine yaptıkları zamlarla vatandaşı hükümete karşı adeta kışkırtmaya kalkışmışlardır. Oysaki bu dev marketler yıllarca bu ülke insanının parasıyla çılgınca paralar kazanmıştır. Bu kadar zam yapıp zamlara öncülük edeceğine vatandaşa bu zamları yükleyeceğine kendileri taşın altına elini koyup direnemezler miydi? Tabi ki yapmak isteseler yaparlar. Çünkü yaptıkları zamlar zaten kurla alakalı değil, tamamen bir kriz tellallığı yaparak hükümete karşı bir başkaldırıdır. Eğer bu ülkenin ekonomisine birileri ayar vermeye kalkıyorsa bunların ortaklarından birileri de bu dev market zincirlerdir.

Bu durumun başka bir izahı da yoktur.

 
Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tanımlama bilgileri kullanır. İzin verir misiniz?

Telefon: 0532 268 05 48

E-Mail: info@kilithaber.com