Siyaset = Ahlak

Kayıt Tarihi: 18 July 2021 Yazar: Fethi Ahmet Tümtaş

Siyasetçi; en başta ahlaklı, doğrucu, hizmet adamı, gönül adamı, ayrım gözetmeksizin herkese eşit davranan ve yaklaşan demektir.

Günümüzde ise maalesef yukarıda saydığım tanımın tam tersi bir durum ile karşı karşıyayız. Ayrım yaparak bana oy vermeyen benden değildir anlayışı, hizmet yerine algı operasyonları hat safhaya çıkmıştır. Tabi birde iş bilmez bürokratların çıkıp kendini birilerine kabullendirmek için olmadık tavır ve davranışlara hatta ahlak dışı birtakım eylemlere kalkışmaları da cabası.

Buna örnek olarak geçen günlerde gerek sosyal medyada gerek haber sitelerinde Pozantı Belediye Başkanı Sn. Mustafa ÇAY'ın yaptığı açıklamalardı. İddiaya göre halkın oylarıyla seçilen bir belediye başkanına büyükşehir belediye iştiraklerinde yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan bürokratın ağza alınmayacak ahlak dışı bir üslupla konuşmasıdır. Yaşanan bu rezil olayı sn. Mustafa ÇAY Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Zeydan Karalar her ne olursa olsun o bürokratı adına bizzat kendisi sn. Mustafa ÇAY’dan özür dilemeliydi ve o bürokratı da görevden almalıydı.

Fakat durum hiçte öyle olmadı. Aksine sn. Karalar halkın oylarıyla seçilen sn. ÇAY'a git suç duyurusunda bulun diyerek bu nahoş durumu geçiştirmiştir. Durumun vahameti ortadayken buradaki sözü her türlü yoruma açıktır. Başkan Zeydan Karalar’ın sözlerinden benim anladığım “Benim bu bürokrata gücüm yetmez sen bir delil sun mahkemeye sende kurtul bende kurtulayım” oldu.

Siyasi ahlak ve üslup demokrasilerde olmazsa olmazdır. Bir ilçe belediye başkanı ve aynı zamanda büyükşehir meclis üyesi olan Başkan Çay’a hesap vermesi gereken bürokratın ahlak dışı argo kelimelerle hakaret etmesi ortadayken Adana Büyükşehir Belediyesinin kurumsal yüzünü ne derece temsil eder onu da siz okurlara bırakıyorum.

Kaldı ki sn. Mustafa ÇAY meclis toplantılarındaki her konuşmasında nezaketinden hiç taviz vermeyen muhalefet bir partinin temsilcisi olmasına rağmen hiç siyasi çekişmeye girmeyen yalnızca temsil ettiği ilçenin sorunlarını dile getiren olumsuzluklara dahi olumlu yaklaşan özel bir başkandır.

Sn. Mustafa ÇAY’ın Çukurova Belediye Başkan Adaylığını açıklaması tedirginlik yaratmış olacak ki siyasi çekişmeye girmeyen, tek amacı hizmet olan bir başkanın üstüne gidilerek halkına hizmet etmesinin engellenmeye çalışılması en küçük ifadeyle acizliktir.

Bu pencereden bakılırsa sn. ÇAY'ın üzerine gitmeleri normal diye düşünüyorum. Fakat bunu yaparken başta da değindiğim gibi siyasi ahlakla siyasetin yumuşak ve kibar üslupla yapılması öncelikle bu saydıklarımdan nasiplenmeyenler için iyi olur.

 
Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tanımlama bilgileri kullanır. İzin verir misiniz?

Telefon: 0532 268 05 48

E-Mail: info@kilithaber.com