Google News

Türkiye’nin ilk milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu: İMECE

Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE Türkiye saati ile 09.48’de Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden uzaya fırlatılmasına 28 saniye kala hava durumlarından dolayı erteledi.

Beğen
1 tepki
  • 14 Nisan 2023
  • 0
Font size:

Türkiye'nin 20 yıllık atılımı her alanda kendini gösteriyor.

Marka haline gelen savunma sanayisi ve sağlık sektörünün yanında teknoloji alanındaki adımlar da dikkat çekiyor.

'Uzay Vatan'da da söz sahibi olma yolunda Türkiye uyduları art arda yörüngeye yolluyor.

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde uzaya fırlatılması hava şartları sebebiyle iptal olan İMECE Uydusu bugün yörüngeye doğru yola çıkacaktı.

TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından fonlanan; müşteri kurumu Savunma Sanayii Başkanlığı, son kullanıcısı Hava Kuvvetleri Komutanlığı olan, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE’nin fırlatılmasına dakikalar kala rüzgar engelliyle karşılaştı.

TÜBİTAK UZAY’dan İzlenecek

İMECE, iki ertelemenin ardından bugün Türkiye saati ile 09.48’de Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatılacaktı.

Fırlatma 28 saniye kala ertelendi

Türkiye'nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE Uydusu'nun fırlatma operasyonu 28 saniye kala hava muhalefeti sebebiyle yeniden ertelendi.

Fırlatma töreni öncesinde, Ankara’da bulunan TÜBİTAK UZAY’ın yer takip istasyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal yerlerini aldı.

Fırtlatma yarın 09.47'ye ertelendi

SpaceX'in Twitter hesabından yapılan paylaşımda da olumsuz hava koşulları nedeniyle fırlatma operasyonu için Türkiye saati ile yarın 09.47'nin hedeflendiği kaydedildi.

5 yıl görev yapacak

680 kilometre irtifada Güneş’e eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca; hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkemize hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Küp uydular da uzaya fırlatılacak

İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatılacak.

Metrealtı çözünürlüklü kamera

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. Türkiye’de ilk kez üretilen metrealtı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

İMECE ile geliştirildi

İMECE’de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp, üretildi. İMECE Projesi çerçevesinde uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE Uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneli ile katkı sağladı.

İhracat potansiyeli

İMECE Projesinden elde edilen çıktılar, Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapıtaşını oluşturacak. Bu proje ile sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanında yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje çerçevesinde üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Şubat’ta ABD’ye Uçtu

Haziran 2022 tarihinden itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE Uydusu, Şubat ayında fırlatma üssünün bulunduğu ABD’ye gönderilmişti.

’Elektrikli Passat’ Volkswagen ID.7’nin tasarımı ortaya çıktı
Önceki Haber’Elektrikli Passat’ Volkswagen ID.7’nin tasarımı ortaya çıktı
Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 500 oldu
Sonraki Haber Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 500 oldu
Benzer Haberler
© Başkan Kıvanç: ABD’den Vize Yeri İstiyoruz

Başkan Kıvanç: ABD’den Vize Yeri İstiyoruz

© Çölde bulunan garip DNA, Mars’ta yaşam beklentisini artırdı

Çölde bulunan garip DNA, Mars’ta yaşam beklentisini artırdı

© NASA: 2025’te insanlar Ay’da yürüyecek

NASA: 2025’te insanlar Ay’da yürüyecek

© Uzay görevine kalan 5 Türk adaydan hangisi gidecek?

Uzay görevine kalan 5 Türk adaydan hangisi gidecek?

    Yorum Yaz