Google News

14 Mayıs seçimlerinin kazananları ve kaybedenleri

Dün yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimleri sonuçlarına göre kazananlar ve kaybedenler gün yüzüne çıktı.

Beğen
2 tepki
  • 15 Mayıs 2023
  • 0
Font size:

Kilithaber.com / Özel

Yüksek Seçim Kurulunun kesin sonuçları açıklamamasına rağmen ajanslardan aldığımız seçim sonuçlarını değerlendirecek olursak anketlerde yüzde 6-7 bandında oy oranı gösterilen Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 10 bandında oy alarak siyasi partiler bazında bu seçimin kazananı oldu.

Seçimin kaybedeni ise Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını önce tasvip etmeyip sonrasında mecbur bırakılarak kabul etmek zorunda kalan Meral Akşener'in partisi İyi parti oldu.

Tüm seçim süreci ele alındığında açıkladıkları verilerle en çok anket firmaları kaybetti. Birçokları sipariş üzere yaptıkları anketlerin sonuçlarını gerçekmiş gibi lanse ederek kamuoyundaki itibarlarını yerle yeksan ettiler.

Seçimin hem kazananı hemde kaybeden partileri Saadet, Gelecek, Deva ve Demokrat Parti oldu. Peki neden hem kazandı hem kaybetti dedim? Şöyle ki Sandıkta Cumhuriyet Halk Partisi'ne hiç katkı sunmamalarına rağmen CHP'nin aldığı 169 vekilin yaklaşık 36 tanesini aldılar. Bu da şu sonucu çıkarıyor. Sandıkta kazanamasalar da masada kazandılar.

Gelelelim cumhurbaşkanı adaylarına;

Kemal Kılıçdaroğlu anket verilerine göre seçimlere yüzde 60 ile başlamıştı. Lakin gün sonunda yüzde 45 bandında kaldı.

Anketlerde yüzde 2-3 bandında oy oranı gösterilen Sinan Oğan sürpriz yaparak yüzde 5 bandında bir oy aldı ve seçimin kaderini belirledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci tura taşıdı.

Aslında seçimin ne kaybedeni ne de kazananı cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Geçen seçimde aldığı oy miktarını 1 milyon arttırmasına rağmen yüzde 50 barajını geçemeyerek önümüzde yapılacak seçimlere hazırlanmaya başladı.

Ama ne olursa olsun kazanan demokrasimiz, ülkemiz ve milletimiz oldu.

Bu seçim sonuçları aynı zamanda güçlendirilmiş parlementer sisteme geri dönüş vaatlerinin vatandaşlarımız tarafından çok önemsenmediğini gösterdi.

CHP’nin oyu %25,39 ise masanın ortaklarının oyu nerede?
Önceki HaberCHP’nin oyu %25,39 ise masanın ortaklarının oyu nerede?
Başkan Kanlı: Anket firmalarını yine mahcup ettik
Sonraki Haber Başkan Kanlı: Anket firmalarını yine mahcup ettik
Benzer Haberler
© Başkan Kocaispir Halk ile Buluştu

Başkan Kocaispir Halk ile Buluştu

© AK Parti’de yerel seçim takviminde değişti! 22 Kasım son gün!

AK Parti’de yerel seçim takviminde değişti! 22 Kasım son gün!

© Yerel Seçim Tarihi Resmi Gazetede Yayınlandı

Yerel Seçim Tarihi Resmi Gazetede Yayınlandı

© Sevenlerinden Cahit Öztok’a adaylık baskısı

Sevenlerinden Cahit Öztok’a adaylık baskısı

    Yorum Yaz