Afganistan'da Neler Oluyor?

Kayıt Tarihi: 25 June 2022 Yazar: Korkut Daban

Yaklaşık olarak 1 aydır Afganistan'ın güncel durumuna dair bir yazı kaleme alacaktım. Ancak ne hazindir ki ülkemizde ki sapkın grupların marjinal provakasyonları nedeniyle oluşan suni gündem nedeniyle bir türlü sizinle paylaşma imkanı bulamadım.

Davetçi kardeşimiz Serdar Gürbey'in yaklaşık olarak 1 ay önce gerçekleştirmiş olduğu Afganistan gezisi izlenimlerini yazacaklarım konusunda bana önemli bir referans oluşturdu. Bu vesileyle sevgili Serdar Gürbey kardeşime teşekkür ediyorum. Rabbim gayretlerini ve hizmetlerini arttırsın, daim ve makbul eylesin...

Özellikle Taliban tarafından düzenlenen operasyon sonrası Afganistan'da yönetimi devralan Taliban Güçleri ülkede herşeyden önce huzur ve güven tesisi için ciddi bir mücadele ortaya koydular. Aslında Taliban'a karşı gelen başta ABD ve diğer Batılı Ülkelerde Taliban'ın eski Taliban olmadığını gayet iyi biliyorlardı.

Özellikle son dönemde halkı inanç ve özgürlükler konusunda anlayan, bunun yanı sıra devlet yönetimi konusunda başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeyle temasa girmek suretiyle yardım talebinde bulunarak, samimi bir duruş sergilemekten çekinmediler. Devlet Tecrübesi kazanmak için yapılan bu çalışmalar ve atılan adımlar Taliban için önemli bir referans oluşturdu diyebiliriz.

Öyle ki Kabil Havalimanının İşletilmesi için Türkiye'ye özel bir teklif sunuldu. Bazı nedenlerden dolayı Türkiye bu önemli teklifi geri çevirmek zorunda kaldı. Bununla ilgili çok farklı söylemler olmakla birlikte bugün bu konuyu derinlemesine konuşmayacağım.

Bizim için asıl önemli konu, bundan sonra Afganistan'da iç huzurun sağlanması ile birlikte Afganistan ve Batılı Ülkelerin yeni dönem ilişkilerinin yapılanmasının nasıl olacağıdır. Afganistan konumu itibariyle Dünya'daki Siyasi Dengeleri ciddi anlamda etkileme özelliklerine sahiptir.

Özellikle son yıllarda değişen Yeni Dünya düzeni, Siyasal Aktörleri kağıtları yeniden karıp yeni oyun kurucuları tarafından yeniden dağıtılması için tetikte bekliyorlar. Yeni Dünya Düzeni için Türkiye önemli bir role sahip. Düne kadar NATO içinde sadece Yunanistan ile didişmelerde varlığı hissedilen bir ülke olarak hatırlanan Türkiye, bugün NATO içinde önemli bir role sahip diyebiliriz.

Nerdeyse her dönem sonu gelmeyen çatışmaların ve savaşların yıkıcı izlerini taşıyan Afganistan Coğrafyasın'da bugün Huzur Ortamı sağlanmıştır. Öyleki Taliban Yönetimi kendisine muhalif güçleri dahi şaşırtmış durumda diyebiliriz. Hatta bazı muhalif güçlerin takdirini kazanmış olmaları durumu çok daha iyi özetlemektedir.

Afganistan'dan aldığım en önemli dipnot ise ülkedeki Huzur Ortamının gayet güzel olduğunu anlatıyor. Bana söyleneni olduğu gibi size aktarıyorum.

Bugün Afganistan'da Yönetimi elinde bulunduran Taliban Devlet Başkanı ülkesinde tüm şehirlerin sokaklarında, elini kolunu sallayarak gezebileceğini söylüyor. Peki aynı güven ortamı ABD Başkanı Biden ve ülkesi için mümkün müdür? Tabii ki mümkün olamaz.

Aslında bunun en büyük ispatını Batılı Ülkelerin Medyalarının sessizliğinden de gayet iyi anlayabilirsiniz. Deyim yerindeyse ters köşe oldular.

Bugün Afganistan'da en ufak bir iç karışıklık veya huzursuzluk olsa, başta CNN ve BBC olmak üzere canlı yayında an be an tüm dünyaya servis ederlerdi. Oysa bugün Afganistan'da en ufak bir çatışma ve karışıklık yok çok şükür diyelim!

Temennimiz odur ki her geçen gün Afganistan'daki güven ve huzur ortamı daha da sağlamlaşır ve devamlı hâle gelir. Aç bir kurt misali Afganistan'da çatışma bekleyenlerin hayal kırıklığına uğrayacaklarını söyleyebilirim. Emperyalizmin en kolay müdahale ettiği Afganistan Coğrafyası artık bağımsız olmayı hak ediyor diyebiliriz.

Özellikle bu süreçte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve vatandaşlarına çok büyük bir sorumluluk düştüğünü söyleyebilirim. Gerek Sivil Toplum Kuruluşları gerekse İş Dünyasının her geçen gün iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmesi büyük önem arz etmektedir.

Bugün Türkiye'nin içerisinde bulunduğu durum Büyük Devlet olma noktasında kritik bir eşikte olduğunu göstermektedir. Bu nedenle asırlık Devlet Yönetimi Tecrübesi ve İmparatorluk Bakiyesi bir Devlet için atılacak her adım çok büyük bir sorumluluk getirecektir.

Bu nedenle dost ve kardeş ülke Afganistan'da huzurun tesis edilmesi için Türkiye üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme durumundadır. Bekleyip göreceğiz ve her daim desteğimizi dost ve kardeş ülke Afganistan'dan esirgemeyeceğiz.

Selam ve dua ile...

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tanımlama bilgileri kullanır. İzin verir misiniz?

Telefon: 0532 268 05 48

E-Mail: info@kilithaber.com